- Reban ditutup sepanjang masa
- Bidai dibuka bila perlu
- Suhu persekitaran dalam reban terkawal
- Udara masuk dan keluar dikawal oleh kipas
- Dua kawalan-”evaporative cooling system” dan “tunnel ventilation”
Kebaikan
- Penggudaraan dalam reban adalah terkawal.
- Suhu dalam reban adalah terkawal mengikut kesesuaian.
- perubahan suhu minimum dan maksimum dlm reban lebih kurang 4°C (24-28°C) berbanding sehingga 10°C( 25>35°C) bagi reban terbuka
- Ayam kurang mengalami tekanan kerana gangguan dari faktor luar minimum
- Kawalan penyakit dalam dilakukan
- Lebih banyak ayam boleh dipelihara kerana keperluan luas ruang lantai bagi setiap ekor ayam boleh dikurangkan sepertiga berbanding menggunakan reban terbuka.
- Bau hasil daripada najis dapat dikurangkan
- Kos pengeluaran adalah lebih rendah
- Pengambilan makanan dan penukaran kpd daging yang optimum
- Peluang pasaran dan eksport lebih baik kerana kawalan penyakit dn kualiti terjamin
0 comments:
Post a Comment