Labels

Tuesday, November 2, 2010

Ayam Pedaging

Ternakan ayam menggunakan reban jenis tertutup


  • Reban ditutup sepanjang masa
  • Bidai dibuka bila perlu
  • Suhu persekitaran dalam reban terkawal
  • Udara masuk dan keluar dikawal oleh kipas
  • Dua kawalan-”evaporative cooling system” dan “tunnel ventilation”




















Kebaikan
  • Penggudaraan dalam reban adalah terkawal.
  • Suhu dalam reban adalah terkawal mengikut kesesuaian.
  • perubahan suhu minimum dan maksimum dlm reban lebih kurang 4°C (24-28°C) berbanding sehingga 10°C( 25>35°C) bagi reban terbuka
  • Ayam kurang mengalami tekanan kerana gangguan dari faktor luar minimum
  • Kawalan penyakit dalam dilakukan
  • Lebih banyak ayam boleh dipelihara kerana keperluan luas ruang lantai bagi setiap ekor ayam boleh dikurangkan sepertiga berbanding menggunakan reban terbuka.
  • Bau hasil daripada najis dapat dikurangkan
  • Kos pengeluaran adalah lebih rendah
  • Pengambilan makanan dan penukaran kpd daging yang optimum
  • Peluang pasaran dan eksport lebih baik kerana kawalan penyakit dn kualiti terjamin

0 comments:

Post a Comment