Labels

Thursday, November 11, 2010

Berkebun


Penjagaan anak benih
Dalam penanaman tanaman sayur-sayuran beberapa aktiviti kerja yang perlu dipraktikkan:


1.Sungkupan:
Digunakan untuk menutup biji benih setelah selesai ditanam. sungkupan boleh menggunakan sisa-sisa tumbuhan dan plastik.

Kepentingan sungkupan:

  • Memastikan tanah sentiasa lembab dan sejuk. Mengelakkan tanah daripada kering ekoran daripada panas terik.
  • Mengawal pertumbuhan rumpai kerana benih rumpai tidak akan tumbuh tanpa cahaya matahari yang mencukupi.
  • Mengelakkan batas daripada terhakis dan melindungi akibat daripada hujan.
  • Mengurangkan kadar kehilangan air dalam tanam menerusi proses evaporasi.
2.Penjarangan:

Memilih anak benih yang sihat dan baik sahaja, membuang anak benih yang rosak dan berpenyakit. Memindahkan anak benih mengikut jarak penanaman yang betul.

Kepentingan penjarangan:

  • Mengurangkan persaingan antara tanaman. Sekiranya dibiarkan dalam keadaan rapat akan menyebabkan berlakunya persaingan daripada segi penerimaan cahaya, air, bahan mineral dan ruang. Juga akan memudahkan penyebaran penyakit sekiranya dibiar rapat.
  • Dapat memilih anak benih yang rosak dan berpenyakit.
  • Meningkatkan kadar pertumbuhan tanaman dan meningkatkan pengeluaran hasil.
3.Merumput:

Merumput adalah aktiviti membuang tumbuhan yang tidak dikehendaki di sekitar tanaman. Merumput hendaklah kerap dilakukan samaada menggunakan tangan ataupun menggunakan cangkul.

Kepentingan merumput:

  • Mengelakkan rumpai daripada bersaing dengan tanaman sayuran dari segi cahaya, air, bahan mineral dan juga ruang.
  • Menghapuskan tempat pembiakan serangga perosak dang mengelakkan penyakit.
  • Tanaman dapat menerima makanan secukupnya tanpa saingan dan meningkatkan hasil pertanian.
4.Menyiram:

Menyiram merupakan aktiviti membekalkan air kepada tanaman menerusi membasahkan tanaman dan tanah. Penyiraman hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari iaitu pagi dan petang mengikut keadaan cuaca dan kelembapan tanah.

Kepentingan menyiram:

  • Memastikan tanaman dalam keadaan segar dan mengelakkan tanaman daripada mati.
  • Memastikan sturktur tanah sentiasa lembap, memudahkan pertumbuhan tanaman.
5.Pembajaan:

Membekalkan nutrient tambahan kepada tanaman. Tanaman memerlukan unsur-unsur pemakanan untuk pertumbuhan yang sempurna. Unsur-unsur ini terbahagi kepada dua iaitu:

i. Unsur-unsur pemakanan makro :

Karbon (C), Hidrogen (H), Oksigen (O), Nitrogen (N), Fosforus (p), Kalium (K), Kalsium (Ca), Magnesium (Mg), Sulfur (S).


ii. Unsur-unsur pemakanan mikro :

Kuprum ( Cu), Besi (Fe), Mangan (Mn), Molibenum (Mo), Zink (Zn), Boron (Bo), Klorida (Cl), Kobalt (Co).

Baja terbahagi kepada tiga jenis:

  • Baja organik
  • Baja kimia
  • Baja campuran


Tuesday, November 2, 2010

Baka KambIng Pedaging

Kambing katjang
  • Asal malaysia dan indonesia.
  • Tujuan utama adalah pengeluaran daging
  • Badan yang kecil dan pendek, tanduk yang melentur ke atas dan ke belakang. Telinganya tegak ke sisi.
  • Jantan mempunyai janggut, betina jarang mempunyai janggut. Muka kelihatan tirus dan lurus
  • Leher pendek dan bahagian belakang adalah lebih tinggi dari bahu, purata ketinggiannya ialah 50-60cm.
  • Mempunyai bulu yang kasar dan juga kulit yang nipis
Jamnapari
  • Asal adalah india.
  • Bewarna putih dan bertompok perang kehitaman.
  • Digunakan untuk penghasilan daging dan susu.
  • Mukanya cembung dan mempunyai telinga yang panjang melampai kebawah
  • Mempunyai tanduk yang melentur ke atas dan ke belakang, bulunya agak lebat di bahagian punggung dan daerah leher.
Anglo nubian
  • Asal dari England.
  • Hasil daripada kacukan baka British dan baka Afrika-India.
  • tahan lasak dan mudah sesuai dengan alam sekitar.
  • Digunakan sebagai pengeluaran daging.
  • Juga digunakan sebagai pengeluaran susu.
  • Berbadan besar dan telinga yang panjang melampai ke bawah.
  • Mempunyai kaki yang panjang.
  • Tidak mempunyai tanduk dan mempunyai bulu yang pendek.
  • Bulu merah keperangan, coklat putih, warna gelap.
  • Pengeluaran susu adalah amat menggalakkan
Kambing saanen
  • asal dari Lembah Saanen di Switzerland.
  • Bulupendek berwarna putih
  • Bewarna krim dengan titik hitam di hidung, telinga dan di kelenjar susu.
  • Muka berbentuk segitiga, hidungnya lurus.
  • Telinga sederhana dan tegak ke sebelah dan ke depan
  • Ekor pendek
  • Mempunyai tanduk
  • Terdapat kekacang pada lehernya
Kambing boer
  • asal dari Afrika Selatan.
  • Tujuan adalah daging.
  • Bertanduk dengan telinga yang bergelung.
  • Bewarna putih dan kepala bewarna merah keperangan
Kambing Toggenburg
  • Daripada jenis baka tenusu,
  • asal dari Switzerland.
  • warna bulu berbeza-beza daripada putih kepada perang tua.
  • tidak bertanduk tetapi mempunyai rumbai.
  • Tidak sesuai diternak di Malaysia.

Ayam Pedaging

Ternakan ayam menggunakan reban jenis tertutup


  • Reban ditutup sepanjang masa
  • Bidai dibuka bila perlu
  • Suhu persekitaran dalam reban terkawal
  • Udara masuk dan keluar dikawal oleh kipas
  • Dua kawalan-”evaporative cooling system” dan “tunnel ventilation”




















Kebaikan
  • Penggudaraan dalam reban adalah terkawal.
  • Suhu dalam reban adalah terkawal mengikut kesesuaian.
  • perubahan suhu minimum dan maksimum dlm reban lebih kurang 4°C (24-28°C) berbanding sehingga 10°C( 25>35°C) bagi reban terbuka
  • Ayam kurang mengalami tekanan kerana gangguan dari faktor luar minimum
  • Kawalan penyakit dalam dilakukan
  • Lebih banyak ayam boleh dipelihara kerana keperluan luas ruang lantai bagi setiap ekor ayam boleh dikurangkan sepertiga berbanding menggunakan reban terbuka.
  • Bau hasil daripada najis dapat dikurangkan
  • Kos pengeluaran adalah lebih rendah
  • Pengambilan makanan dan penukaran kpd daging yang optimum
  • Peluang pasaran dan eksport lebih baik kerana kawalan penyakit dn kualiti terjamin